Preporuka za samostalni maraton

Ono što sledi je mala i lična lista predloga sa značajnim naslovima filmova koji dolaze iz Evrope a koji se mogu pogledati u danima gripa, novogodišnjih praznika, kad god.

Men & Chicken (Mænd & høns) (2016)

men-chicken

Očaravajuće bizaran

Pomalo zastrašujuć

A  ispričan toplim tonom

Komedija koja dolazi iz Danske. Scenario i režija pripadaju Anders Thomas Jensenu (Adams Apples, The Green Butchers & Flickering Lights). Glavnu ulogu igraju: Mads Mikkelsen i David Dencik. Priča o dva brata koji kreću u potragu za istinom o svom poreklu. Put ih vodi na jedno malo i slabo naseljeno ostrvo gde otkrivaju svakakve istine o sebi i drugima. Jedinstven film.

 

Perfetti sconosciuti (2016)

(Potpuni stranci)

maxresdefault-3Vrlo inteligentna komedija i drama u jednom. Jedan par priprema večeru za svoje prijatelje i tokom večeri odlučuju da igraju igru gde svi stavljaju svoje telefone na sto a dogovor je da će svako sa drugima podeliti bilo kakvu poruku koja pristigne na telefon  i primiti svaki poziv pri čemu će razgovar ići preko spikerfona, jer oni su prijatelji i nema šta da kriju. Odlična priča o poverenju i ovom vremenu u kom su svi povezani.

Glavne uloge: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini

Reditelj: Paolo Genovese

 

Julieta (2016)

maxresdefault

Novi film Pedra Almodovara.

Priča o nemogućim odnosima koji bi trebalo da su mogući. Često se u porodičnim odnosima podrazumeva postojanje čiste ljubavi, međutim, istina je da odnosi prolaze kroz različite faze, uključujući i odnose bliskih ljudi. Uz karakterističnu atmosferu Almodovara koja se na mestima pažljivo zamagljuje, kadrovi, uglovi i boje su sasvim izuzetni. Ipak, lični utisak je da je film nepotpun i pomalo artificijelan.

Izuzetna gluma prelepe Eme Suarez, Adriane Ugarte i Daniela Graoa.

 

Philomena (2013)

philomena

Pre gledanja samog filma sam pročitala deo jedne recenzije u kojoj je stajalo: ”it will stole your heart.” Potresna a topla priča o ženi koja je kao devojčurak ostala trudna a potom bila oterana u samostan. Priča je ispričana iz ugla od pedeset godina kasnije i žene koja se pita šta se desilo sa njenim detetom.

Izuzetna gluma predivne Džudi Denč i i jako dobrog Steve Coogana koji je i autor scenarija.

Režija: Stephen Frears (High Fidelity, The Queen & Dangerous Liaisons )

 

Tale of tales

tot_quad

Dolazi iz Italije, iako u njemu igraju glumci iz raznih delova Evrope. Ovo je dark fantasy film. Very dark. Memljiv, pun bele boje, kamenjara, sluzi, rascepane kože, patologije, posesivnosti, gladi za mladošću, udajom, posedovanjem. Predstavlja adaptaciju poznate knjige bajki Đanbatista Bazila.

Uloge su brojne i teško je navesti glavne. Igra Salma Hayek (koju ne gotivim ali je ovde ok), Vincent Cassel (koji nema ni jednu scenu sa S.H.), Toby Jones i drugi.

Režija: Matteo Garrone

 

Turist (2014)

top_10_-_force_majeure

Porodična drama koja dolazi iz Švedske. (A u Švedskoj nemiri). Naime, jedna porodica-muž, žena i dvoje  dece provode porodični odmor na planini, u skijanju i svim uobičajenim zimskim aktivnostima. U jednom trenutku ručaju u restoranu kada im se približava snežna lavina. Dok se lavina približava otac uverava svoju porodicu da se sve dešava u kontrolisanim uslovima a kada shvata da je lavina prava i nekontrolisana beži bez supruge koja ostaje sa decom. Ono što ovaj film dalje ispituje je novonastali narušeni odnos u kom dominira nepoverenje.

Glavne uloge: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli

Režija: Ruben Östlund (koji se ovim filmom probio u internacionalne okvire)

 

Skammerens Datter (2015)

(Kći Sramote)

 rebecca-emilie-sattrup-i-skammerens-datter

Adventure fantasy iz Danske. Film predstavlja adaptaciju istoimene knjige danske spisateljice Lene Kaaberbøl. Kćerka Sramote, kao i njena majka, ima neobičan dar da može skoro svakoga da postidi. U kraljevstvu Dunmark, ubijen je princ sa svojom porodicom a prinčev polubrat Drakan pokušava da preuzme presto. Kao glavni zločinac biva imenovan kraljev stariji sin Nikodimus. Dok ne prizna zločin ne može biti okrivljen. U pomoć pozivaju Sramotu. Sramota ne uspeva da vidi u umu Nikodimusa da je on kriv za ovaj zločin pa lord Drakan odlazi po njenu kćerku koja ima iste sposobnosti kao i majka kako bi ubrzala stvar i proglasila Nikodimusa za krivog.

Vrlo lepa i ubedljiva gluma mlade Rebecca Emilie Sattrup.

Glavne uloge:  Rebecca Emilie Sattrup & Maria Bonnevie

Režija: Kenneth Kainz

 

Toni Erdmann (2016)

toni-erdmann-banner-750x315

Mešavina komedije i drame u kojoj nekadašnji buntovnik i hipik pokušava da se poveže sa svojom kćerkom karijeristkinjom. Odlazi na kraći put u mesto u kom ona radi i film prikazuje niz njihovih nepredvidljivih susretanja, često bizarnih.  Smešno, otužno, urnebesno, inteligentno.

Glavne uloge: Peter Simonischek, Sandra Hüller

Režija: Maren Ade


Srećna Nova Godina! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s