Jednostavno Falko

‘In the last months the number of missing persons has dramatically increased. The latest account from the local police reports another tragic case. It is a matter of a nineteen year old girl who was last seen two weeks ago. The police have not excluded the possibility that a crime has been committed.

Jeanny…

Jeanny, quit livin’ on dreams…’

Kada je u pitanju Austrija, pored Kapruna i Zell Am Zea, mocart kugli, Beča, secesionizma i ukupne lepote arhitekture, prirode, organizacije života, mogućnosti da se u Austriju dođe,  i tamo boravi ja obožavam i Falka. On je fenomen. Mislim da ga intenzivno slušam poslednjih godinu dana i imam utisak da ne želim da prestanem. Kao prvo jako me raduje što se takav čovek rodio. Kao drugo divna je stvar što je sa takvim glasom ipak odlučio i da peva. Treće, njegove pesme su rajska muzika. Ono što me dosta rastužuje je to što je bio dosta depresivan i što više nije živ.

Vrlo interesantan film o Falkovom životu predstavlja rad Tomasa Rota iz 2008. pod nazivom: Falco – Verdammt, wir leben noch!

U filmu Falka igra Manuel Rubey i to kako! Spotovi koji su korišćeni u filmu su zapravo i delovi filma: nastali su 2008. i svi su ‘’prerađeni’’  tj. radi veće verodostojnosti u svakom je ne Falko već Manuel koji i peva Falkove pesme.

Film je naravno romansirana biografija i neki delovi su prikazani na romantičan način, uostalom, to je sasvim ok.

Ne znam šta bih rekla koja mi je Falkova pesma omiljena. Imam dva CD-a koji su mi omiljeni. Jedan je sa njegovim popularnijim pesmama, kao ‘Jeanny’ sa svim nastavcima, ‘Out Of The Dark’, ‘Junge Romer’, ‘Der Komisar’ (ovu pesmu je jedan engleski bend drpio i prepevao na engleski ), ‘Ganz Wien’ (pesma sa kojom se pojavio na muzičkoj sceni, prvi album), ‘America’. ‘Vienna calling’, i naravno ’Rock Me Amadeus’.

Na drugom CD-u su raznorazne uključujući Macho Macho, Männer des Westens , Helden Von Heute…

Falka treba slušati. 

Falko je car.

Čovek je ludilo.

Često radim sa narkomanima i onda, kada gledam neke njegove intervjue, teško mi pada kada vidim koliko se menjao zbog uticaja droge. Čovek koji je uradio toliko genijalnih pesama i bio  značajan u muzici uopšte je odlazio u nekakav apsurd, nekakav tehno, toliko ga je kokain menjao.

Umro je kao mlad čovek. Kako se smatra, poginuo je u automobilskoj nesreći ali ne slučajno. Smatra se da je želeo da umre i da je sam izazvao udes. 

Falko je bio puno originalan i svoj, retko ko je bio takav i u tolikoj meri. Njegova harizma je vrlo specifična, kao i emocije kojim se bavio u svim pesmama. To je muzika ljubavi i snova hiljada ljudi koji se u njoj prepoznaju. (Recimo postoji Falko fan forum u  kom postoje teme vezane za Falka, a većina članova ima Falko avatare.) Jednostavno rečeno, Falko je fenomenalan i treba ga slušati. 

51-Das-war-Falco-2-305x301falco-microfon

300x300

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s