Maestro Uelbek

Karta i teritorija

Mišel Uelbek je pisao o umetnosti, nekim problemima današnjeg sveta, odnosu nekih ljudi sa nekim drugim ljudima i u svemu tome bio vrlo prisutan i stabilan. Dao je prikaz života (verovatno izmišljenog) jednog umetnika koji se u početku bavi fotografijom, potom slikanjem, a zatim fotografijom i video zapisom.

Takođe, pisao je o piscu Mišelu Uelbeku koji nije neraspoložen, koji živi jedno vreme sam a potom  sa psom.

Takođe, pisao je o susretu umetnika sa umetnikom i kako jedan takav susret utiče na povećvaanje ekonomske vrednosti umetničkog dela jednog umetnika.

Takođe, artikulisano je pisao o umetnosti , o umetnosti u sadašnjem trenutku preplićući ta zapažanja sa razumevanjem profesija industrijskog i postindustrijskog društva.  Osim ovoga usamljenost stoji kao jedan zaseban entitet, prostor u kom se odigravaju situacije opisane na većem broju stranica. Ipak, nešto manji prostor romana, u kome se dešava komunikacija, ima centralnu poziciju gde se dešavaju vrlo gipka misaona poskakivanja.

Osim ovoga, u roman je uneto fotografisanje zločina, razmišljanje o smrti i apsurdu. Pored ovih elemenata, Mišel Uelbek je dao prognozu koja se tiče konkurentnosti budućih profesija ali i snage prirode koja može da izbriše moderni svet.

Kako je sve ovo iskombinovao i šta je još dodao, kakvu je strukturu napravio, to ostaje na uvid svakome ponaosob.

 

 

Misel Uelbek

Misel Uelbek

 

 

 

Advertisements

3 responses to “Maestro Uelbek

  1. Jedan od najboljih pisaca današnjice. Meni se sviđa njegov nemilosrdni i istiniti opis savremenog sveta. Najviše su me prodrmali romani Platforma i Proširenje područja borbe. Posle sam znao šta me čeka u podjednako odličnnim romanima Elementarne čestice i Mogućnost ostrva.
    Igi Pop je album Préliminaires snimio inspirisan romanom Mogućnost ostrva, a za pesmu A Machine for Lovin tekst je pisao Uelbek. Eto preporuke za jedan zanimljiv album uz Uelbekovu prozu. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s