O krizama; dva nemačka filma

The Heart Is a Dark Forest, (original: Das Herz ist ein dunkler Wald)

Srce je mračna šuma, 2007

Marie je umorna. Ne samo petkom kada nema snagu da ide napolje. Umorna je svakoga dana. To govori svom mužu Tomasu. Tomas ne ostaje puno kod kuće. Marie odgaja dvoje dece i jedva čeka da počne da radi. I Marie i Tomas su učili da sviraju violinu tokom mladosti. Tomas još uvek svira, ali neki pop-classic sa performansom.

das-herz-ist-ein-dunkler-wald-545109l

Jednoga dana njihova ćerka stavlja u očev koferčić za violinu lutku, a violinu sklanja.

Kada je Marie to otkrila, uzela je violinu i sela na bicikl. Jurila je svom snagom da bi stigla supruga koji je kolima otišao da svira, a onda je shvatila da njen muž ide negde drugde. On odlazi dalje. Ka drugoj porodici. Svojoj drugoj porodici.

Njena transformacija počinje tog trenutka. Ona postaje Medea i u toku tog istog dana prolazi kroz nekoliko faza očaja. Na samom kraju donosi neobičnu odluku.

a5ee0adf12b284716d0964861fbc6384

Uloge:

Nina Hoss- Marie

Devid Striesov- Thomas

Režija: Nicolette Krebitz

 

 

  Atomised (German: Elementarteilchen – The Elementary Particles) , 2006

atomised

 

Elementarne čestice,  2006

Nemački film baziran na romanu Elementarne čestice Mišel Uelbeka.

Njih dvojica imaju istu majku. Upoznaju jedan drugoga sa 12-13 godina.Svaki shvata da ima polubrata o kome pre toga ništa nije znao. Njihova majka nije osećala potrebu da im to kaže. Ona je jako liberalna. Možda im je taj prvi period nepoznavanja onog drugog doneo slabost, jer ni jedan ni drugi nisu emotivno odrasli, ali naravno, razlog je dublji-  ekscentrizam majke.

18658_Atomised-9

Priča se otvara u onom trenutku kada svaki od braće doživljava jedan ozbiljan pomeraj. Michael je mladi naučnik koji se bavi genetikom, i koji shvata da nakon duže pauze treba da  se vrati kloniranju. Treba iz Nemačke da ode u Irsku. On je uvek sam, i u ovom periodu kada se priča otvara on shvata da ne može da podnosi samoću kao ranije. Međutim, uskoro je morao da se vrati u Nemačku zbog toga što je leš njegove bake bio iskopan iz groba. Tada je sreo Anabelu, devojku koju je voleo od malih nogu, i prema kojoj nikada nije ispoljio bilo kakav ljubavni gest. Sada Michael i Anabela ulaze u aferu punu strasti, ona ostaje trudna, međutim, usled nekakvih komplikacija ona više nema mogućnost da ima decu. Drugi brat, Bruno predaje književnost u srednjoj školi i priča se otvara u onom trenutku kada ga žena napušta i on ostaje sam. Odlazi kod psihijatra u bolnicu i tu ga zadržavaju zbog nervnog sloma. Jednoga dana odlazi u nekakav kamp gde upoznaje jednu ženu, koja je vrlo liberalna i sa kojom brzo ulazi u vezu.

 

Atomised-20130825024500

Odlaze u svinger klubove, međutim to uživanje kratko traje jer njegova partnerka umire.

Izuzetan film.

Uloge tumače:

Moritz Bleibtreu- Bruno
Christian Ulmen- Michael

Franka Potente- Anabela (igrala u Run, Lola, run)
Martina Gedeck- Christiane, Brunova ljubav
Nina Hoss- majka

Režija: Oskar Roehler

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s