Konj iz snova

Izlazim iz kuće. Tiho je, kao pred kišu napeto. Dolazi vetar i prolazi oko mojih ramena. Ispred mene se u vazduhu zaustavlja.

Frizijski konj.

Frizijski konj je jedina autohtona holandska rasa razvijena u pokrajini Frizija u severnom delu. Procenjuje se da je rasa stara oko dve hiljade godina (mada neki tvrde da je stara i tri hiljade godina). Nekada su radili na njivama, potom nosili vitezove, a ovi su ih voleli jer su sa svojom snažnom građom mogli nositi oklopljenog viteza, bez velikih problema ikome znanih. Potom se njihov broj smanjio.  Potom su ih čuvali i broj se malo uvećao.  A onda se sve manje moglo imati hobi. Iako su uglavnom korišćeni za uprezanje, kao i za vuču svečanih kočija, zbog prelepog  izgleda i pokreta su se  često koristili u dresurnom jahanju. Kada je nestalo novaca za hobi, ponovo su počeli nestajati frizijski konji. (Brojevi su recimo tokom početka XX veka  iznosili svega jednu stotinu). Onda se to promenilo, opet malo. (Nakon II Svetskog rata je povećan broj grla).

Ovaj konj ima snažno telo a živahnu narav, temperamentan je i ima visok  hod. Gotovo je uvek crn. Ima i dosta energije ali dobro kanalisane. Griva i rep su mu talasasti i dugi. Glava odaje plemenitost, ima labuđi vrat, dug, uspravan iznad gotovo nevidljivog grebena. Kopita su plava. Prosečna visina je oko 160 cm. Odlikuje ih izrazito ponosno držanje.

U Engleskoj se tradicionalno koriste za vuču pogrebnih kočija.

U mom snu na njemu je bila crna… no, pogledom je rekla da to o njoj ostane tajna.

Friesian-black-horse

mtm_friesian-horse-stables-_1298394873

friesian2

p1110547_207113922_std

tumblr_miufvb4tqs1s20cuzo1_500

945777__friesian-horse_p

115257__friesian-horses_p

 

(slike preuzete sa interneta)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s