Interesantne serije (muzika, komedija, nauka)

Intro to Drums (THE INSTRUMENTALS)       

U okviru ideje zašto se treba baviti muzikom i naučiti svirati instrument, CDZA je organizovala seriju video projekata. Prezentacija bubnja kao instrumenta, koji je dosta zabavan, je vrlo šarmantno i inteligentno osmišljen projekat u kom glavnu ulogu ima Allan Mednard, bubnjar koji svira uglavnom u Njujorku, i koji ovom prilikom pravi kratku turu upoznavanja sa ovim instrumentom pokazujući osnovne razlike između džeza i roka, kada su bubnjevi u pitanju, i pokazuje njihov razvoj tokom vremena. U džez melodijama npr. dolazi do promene u ritmu, tj. on se više oseća nego u rok muzici. CDZA je skraćenica sa Kolektivnu Kadencu, odnosno,  grupaciju umetnika koja stvara muzičke video eksperimente u kojima učestvuju profesionalni muzičari koji uglavnom žive u Njujorku.

Ukoliko želite da pratite ovu seriju kratkih istorijata, otiđite na sajt ovih umetnika gde možete pogledati i prethodne radove- eksperimente i sigurno ćete svašta naučiti.

http://www.cdzamusic.com/

Drunk history

‘’Pijana istorija’’ je takođe jedna neobična serija u kojoj su svi pripovedači pijani i daju nesuvisle podatke o američkoj istoriji. Producent ove humorističke serije je Comedy central. Ono što je vrlo smešno su akteri o kojima se pripoveda, naime, svi do jednog u svojim dijaloziima  izgovaraju reči pripovedača. Ovom prilikom pogledajte šta se zapravo dešavalo u životu Nikole Tesle od njegovog susreta sa Tomasom Edisonom. Pripovedač je prethodno popio šest paketa piva (pretpostavimo 6×6) i pola flaše absinta. (Ukoliko se video slučajno ne otvara samo kliknite na njega pa će vas odvesti na zadatu stranicu youtube-a).

This emotional life

‘’Ovaj emocionalni život’’ je dokumentarna serija koja istražuje načine za poboljšanje društvenih  odnosa,  razloge zbog kojih postoje psihički poremećaji u modernim društvima, sa naglaskom na anksioznosti, depresiji kao i načinima za rešavanje ovih oboljenja. Ono što je interesantno je i novo saznjanje da depresija ne predstavlja samo psihičko već i fizičko oboljenje gde dolazi do smanjenja hipokampusa, samim tim i smanjenja sposobnosti reagovanja, razmišljanja.

Zapravo ova serija nudi mnogo više od toga. Oslanjajući se na najmodernija znanja o moždanim funkcijama i ponašanju, stručnjaci iz raznih oblasti- biheviorizma tj. sociologije, psihologije filozofije, kulturologije pričaju priče o običnim ljudima i njihovom mentalnom i emocionalnom zdravlju. Serija ima nekoliko celina, odnosno reč je o načinima za poboljšanje socijalnih odnosa (epizoda br 1: Family, Friends & Lovers), rešavanju negativnih osećanja- depresije, anksioznosti (Epizoda br.2: Facing Our Fears) i potrazi za većom srećom (epizoda br.3: Rethinking happyness). Producent je PBS, a domaćin serijala je socijalni psiholog profesor dr Daniel Gilbert koji razgovara sa stručnjacima, kao i sa poznatima Larry David, Richard Gere, Alanis Morissette Chevy Chase, Robert Kennedy, Jr., od kojih je većina igrala u komedijama. Ova serija od tri epizode predstavlja ono najbolje što televizija može da ponudi, posebno u saradnji sa naučnicima, i stoga je dobila preko 20 prestižnih nagrada.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s