Street Art interaktivno

Ponekad pomislim da je Street art najčistija forma umetnosti.  Umetnik ne koketira sa mogućim posmatračem/ kupcem i ne prostituiše se zbog cene svoga rada. Najčešće je njegov rad usmeren na važna društvena pitanja i predstavlja odgovor na sivilo kapitalističke politike. Najčešće grafit nema kupca a umetnik ostaje poznat malom broju drugih umetnika tj. umetnik ostaje nepoznat većini posmatrača njegovog rada. Sa druge strane, osim ‘’glasnog’’ iznošenja mišljenja o ovoj ili onoj temi, umetnik oplemenjuje prostor, koji se uglavnom nalazi  ‘’spolja’’, tj. ne u zatvorenim prostorima muzeja i na taj način daje mogućnost besplatnog komuniciranja sa novonastalim delom.
 
 
2064

Ernest Zacharevic je umetnik koji trenutno živi u George Town, provincija Penang, Malaysia. U okviru festivala George Town Festival, Ernest je oslikao brojne zidove po čitavom gradu. Objekti pored kojih se nalazi zid tako bivaju oživljeni, a sam objekat biva postavljen u središnju tačku komunikacije između prolaznika/ posmatrača i grafita na zidu. Takođe, čitava scena ostaje slobodna za dalju preformulaciju i promenu konteksta, tako da početna priča može biti izmenjena oduzimajem prvobitnog objekta ili dodavanjem sekundarnih.

Fotografije preuzete

Drugi umetnik, Charles Leval, poznatiji kao Levalet, je upravo završio rad na novom grafitu u jednom od pariskih naselja. Novi rad je nazvan  “Demineur”  i predstavlja takođe grafit sa kojim je moguće pregovarati, tj. interakcija je ostvariva: u jednom okruženju je moguće stvaranje različitih poruka.

 

Mnogi Street art umetnici ”izlaze” iz ilegale i postaju poznati javnosti preko internet medija.
Interesantne radove možete pogledati na sledećim sajtovima (barem one koji su se meni jako dopali): BanksyTassoMona Caron, Liu Bolin, Kenny RandomMessaNatalia Rak

By Banksy

Ovo je jedan interesantan dokumentarac o Street Art, koji je napravila Kasandra Bakic sa grupom kolega: Adam Potrakis, Lara Luz & Debra Patterson ‘’The subject is the growing Melbourne STENCIAL ARTS movement as of 2003.
In December 2003 ‘Cut Outs’ won The Best Film at the RMIT University Screen awards and was nominated in following categories: Best Cinematography, Best Soundtrack, Best Post production. ‘’

Advertisements

2 responses to “Street Art interaktivno

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s